Top 5 nationale parken Costa Rica met gezinnen

Deel via:
28-9-2018 - Corine

In Costa Rica vind je veel natuurparken. Welke parken zijn het leukst en het meest geschikt om met je gezin te ontdekken? En hoe pas je die parken goed in in je rondreis? Doordat er zoveel parken zijn is het logisch dat het lastig kiezen is en natuurlijk ken je niet alle ins & outs van de nationale parken in Costa Rica. Wil, reisspecialist in Costa Rica, woont er zelf en deelt graag zijn kennis met je.

Wil: ‘Costa Rica is heel gevarieerd qua natuur. Door de variatie in hoogte, regenval en begroeiing zijn er regionaal flinke verschillen. Bijna 30% van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Wij Tico’s zijn daar best trots op, maar weten eigenlijk niet beter waardoor we zelf wel eens vergeten hoe bijzonder het is’.

‘De parken hieronder zijn geschikt voor reizen met kinderen. Maak je een tweeweekse Costa Rica rondreis? Dan kun je deze parken goed met elkaar combineren. Houd er rekening mee dat de parken op maandag meestal gesloten zijn. De entreegelden zijn ca. 15 USD per persoon’.

1. Manuel Antonio: natuur & strand

In dit kleine park komen jungle en strand samen. Dat zie je nergens anders in Costa Rica en wil je dus zeker niet overslaan. Je komt er vanuit het plaatsje Quepos, via een bochtige kustweg. Zodra je voorbij de hotels bent, zie je de ingang van het park al liggen. Doordat het een klein park is, is het al snel druk. Loop gewoon een half uurtje verder en je merkt vanzelf dat het rustiger wordt. Bij de kust vind je verlaten strandjes, de vogels fluiten en de vlinders fladderen om je heen. Kijk vooral ook naar boven, want er zijn goed cappucijner aapjes en howler monkeys (een soort blaffende apen) te zien. De lokale gidsen kunnen ze het beste spotten. Leuk om onderweg een picknickstop te maken met de uitbundige natuur op de achtergrond en een duik in de Pacific. Reis je buiten de maanden december-april / juli-augustus, dan heb je het strand bijna voor jezelf.

costa-rica-familierondreis-manuel-antonio-costa-ricaManuel Antonio in Costa Rica: jungle en strand komen samen

2. Tortuguero: schildpadden
Tortuguero ligt op een afgelegen plek middenin het regenwoud van Costa Rica. Je komt er alleen per boot of vliegtuig. Tussen juli en november leggen grote aantallen groene waterschildpadden hier hun eieren op het strand. Dat maakt het een populaire plek voor reizigers. Ondanks de drukte is het zeker de moeite waard! Ga je niet voor de schildpadden, dan nog is Tortuguero leuk om te bezoeken. Het is een waar waterlabyrinth: achter het strand liggen smalle kanalen met dichtbegroeide oevers. Vanuit een klein bootje kun je met een gids het Costa Ricaanse wildlife van dichtbij zien. Luiaards, toekans en apen in de bomen, de kikkers en kaaimannen in het water eronder. Spannend!

costa-rica-rondreis-tortuguero-national-parkCosta Rica Schildpad op Tortuguero

3. Monteverde: nevelwoud
Uitbundige tropische natuur. Alles om je heen is begroeid en de boomstammen zijn bedekt met kleurige orchideeën en een laagje mos. Voel je even Tarzan in de jungle, met alle lianen, varens en kamerplanten in reuze formaat. Het is een drukbezocht park, ondanks dat het er naartoe rijden een hobbelige uitdaging is; twee uur sturen over een slechte weg. Als je eenmaal in het Monteverde nevelwoud staat, word je omringd door een dichte, donkere jungle begroeiing, waar doorgaans een mysterieuze mist of nevel hangt. Ga wel met een gids op pad, want het is lastig om zelf de vogels, insecten en kikkers te spotten.

De tour kun je het beste in de ochtend doen. In de middag kun je naar het nabijgelegen St. Helena park. Een rustig park en heel gevarieerd. Ook kun je er een skywalk maken.

In het privépark Selva Verde kun je een canopy tour doen, oftewel ziplinen. Zoef hoog door de bomen  en loop over hangbruggen. Adrenaline en great fun voor kinderen, maar wel verantwoord. Een must dus voor een Costa Rica gezinsreis.

costa-rica-familierondreis-zipliningCosta Rica ziplinen

4. Rincon de la Vieja: van de gebaande paden
Een park dat nog weinig bezocht wordt met net genoeg bewegwijzering om niet te verdwalen. Een mooie toevoeging aan een reis door Costa Rica, omdat het in de andere parken juist tegenovergesteld is. In dit park is het niet alleen het klauteren over de wortels van woudreuzen, je wandelt ook langs watervallen en meertjes. Ideaal voor gezinnen met wat oudere kinderen. Neem je zwemspullen mee en dompel je onder in het verfrissende water.

Ruik je een sterke, rottende geur? Dan ben je dichtbij de zwavel- en modderpoelen. Blijf je drie nachten in het park, dan kun je een wandeling maken naar de kraterrand van de Rincon vulkaan. Ga wel in de regentijd van Costa Rica, van mei tot en met november, anders is het te droog en te dor in dit park.

costa-rica-top5-corcovado-luiaardCosta Rica luiaard

5. Corcovado: het echte werk
Dit is het meest afgelegen en onaangetaste park van Costa Rica dat je niet zomaar even meepakt. Je moet er echt voor kiezen. Het is een van de meest diverse primaire regenwouden ter wereld. Dat maakt het ook een prijzige plek. Juist ook omdat je er wat langer moet blijven om echt te ervaren wat regenwoud is. Dichtbegroeide bergen, regenwoud, moerassen, watervallen, rivieren en wilde stranden. In Corcovado vind je de écht ongerepte natuur van Costa Rica.

Wil je samen met je gezin Costa Rica gaan ontdekken? Laat Wil je dan helpen bij het samenstellen van jullie reis. Samen met Wil vond Local Hero Travel de beste route en de leukste activiteiten onderweg. Rijden met een huurauto bleek makkelijker dan gedacht en toen ze in Costa Rica zelf waren, voelden ze gelijk dat kinderen hier écht welkom zijn. De afstanden zijn kort, je hotels en lodges zijn speciaal uitgezocht voor families. Kijk snel verder op de Costa Rica reizen website van Local Hero Travel!

Alles wat je zoekt in een leuke vakantie, dat vind je in Portugal. Denk aan: goudgele stranden, pittoreske vissersdorpjes, ongerepte natuur, sfeervolle steden en toffe activiteiten. Bekijk onze tips!
In de regio’s Dordogne en Lot-et-Garonne vind je alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie, zoals: een fijn klimaat, lekker eten, goede wijn, prachtige natuur, sfeervolle bastides én leuke activiteiten voor tieners/pubers.
Zoek je een vakantie met genoeg te beleven voor tieners/pubers? Dan is een outdoorvakantie misschien wel iets voor jullie! Wij hebben een aantal superleuke tips op een rijtje gezet!